Επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι τα ψάρια μπορούν να στραφούν σε τοξικομανείς

Επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι τα ψάρια μπορούν να στραφούν σε τοξικομανείς

Μερικά ψάρια έχουν κολλήσει στη μεθαμφεταμίνη.

Οι επιστημονικοί ερευνητές πήραν την καστανή πέστροφα εθισμένη στο φάρμακο σε μια δοκιμή που τους είχε κολυμπήσει σε μια δεξαμενή με νερό με μεθαδόνη για οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την τρίτη.

Όταν τους δόθηκε αργότερα μια επιλογή καθαρού ρεύματος ή ενός με μεθαμφεταμίνη, η πέστροφα προτιμούσε το μολυσμένο νερό – ένα σημάδι που βίωναν απόσυρση, ανέφεραν οι ερευνητές στο Journal of Experimental Biology.

Η μελέτη, η οποία αποσκοπούσε στη δοκιμή των επιδράσεων των ναρκωτικών που διαρρέουν σε φυσικές πλωτές οδούς, διαπίστωσε επίσης ότι η πέστροφα κινήθηκε λιγότερο μετά την έκθεση σε ΜΕΘ από τους ομολόγους τους χωρίς φάρμακα.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης δήλωσε στο CNN ότι καθώς το φάρμακο διαρρέει μέσω της διαδικασίας διήθησης σε μονάδες επεξεργασίας νερού, τα εθισμένα στα ναρκωτικά ψάρια θα μπορούσαν να αναζητήσουν πρότυπα συμπεριφοράς αλλαγής νερού και να ρίξουν το οικοσύστημα σε αταξία.

Οι εγκαταστάσεις λυμάτων δεν είναι εξοπλισμένες για την απομάκρυνση φαρμάκων όπως το meth που έχουν διαρρεύσει στην παροχή νερού. Τα εθισμένα ψάρια μπορεί να συγκεντρωθούν γύρω από το σημείο όπου τα φυτά εκκενώνουν νερό, προειδοποίησε ο ερευνητής.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί επίσης να έχουν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στα ψάρια και την άγρια φύση, δήλωσε ο Pavel Horky του τσεχικού Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής στην Πράγα.

“Η τρέχουσα έρευνα από ομάδες σε όλο τον κόσμο δείχνει αναμφισβήτητα τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στα ecoystems, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους”, δήλωσε στο CNN.

Αλλά ο χημικός βιολόγος Randall Peterson με το Πανεπιστήμιο της Γιούτα προέτρεψε την προσοχή για τη μελέτη στο περιοδικό Scientist. Είπε ότι περίμενε ότι οι πλωτές οδοί θα έχουν λιγότερη συγκέντρωση meth από ό, τι χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη – 1 micogram ανά λίτρο.

“Όταν πηγαίνω να πετάω ψάρεμα σήμερα το βράδυ, το οποίο σκοπεύω να κάνω, δεν προβλέπω ότι θα περιπλανηθώ στο νερό με οπουδήποτε κοντά σε αυτό”, δήλωσε ο Peterson, αν και ο Horky εκτιμά ότι το επίπεδο ήταν “αρκετά κοινό”, ανέφερε ο επιστήμονας.

Αφήστε μια απάντηση