Η Καλιφόρνια θα πληρώσει τα θύματα των αναγκαστικών, εξαναγκασμένων στειρώσεων

Η Καλιφόρνια θα πληρώσει τα θύματα των αναγκαστικών, εξαναγκασμένων στειρώσεων

Η Καλιφόρνια είναι έτοιμη να εγκρίνει αποζημιώσεις ύψους έως και 25.000 δολαρίων σε μερικές από τις χιλιάδες ανθρώπους — μερικές από τις ηλικίες των 13 ετών — που αποστειρώθηκαν πριν από δεκαετίες επειδή η κυβέρνηση τους έκρινε ακατάλληλους να έχουν παιδιά.

Οι πληρωμές θα κάνουν την Καλιφόρνια τουλάχιστον το τρίτο κράτος-μετά τη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα — για να αποζημιώσει τα θύματα του λεγόμενου κινήματος ευγονικής που κορυφώθηκε στη δεκαετία του 1930. οι υποστηρικτές του κινήματος πίστευαν ότι η αποστείρωση ατόμων με ψυχικές ασθένειες, σωματικές αναπηρίες και άλλα χαρακτηριστικά που θεωρούσαν ανεπιθύμητα θα βελτίωνε την ανθρώπινη φυλή.

Ενώ η Καλιφόρνια αποστείρωσε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους πριν καταργηθεί ο νόμος της το 1979, μόνο μερικές εκατοντάδες είναι ακόμα ζωντανοί. Το κράτος έχει διαθέσει 7, 5 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα αποζημιώσεων, μέρος του λειτουργικού προϋπολογισμού ύψους 262, 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένει την υπογραφή του κυβερνήτη Gavin Newsom.

Η πρόταση της Καλιφόρνιας είναι μοναδική, διότι θα πληρώσει επίσης τις γυναίκες που το κράτος εξαναγκάστηκε να αποστειρωθεί ενώ ήταν στη φυλακή, μερικές μόλις το 2010. Πρώτα εκτέθηκε από το κέντρο διερευνητικής αναφοράς το 2013, ένας επακόλουθος έλεγχος διαπίστωσε ότι η Καλιφόρνια αποστείρωσε 144 γυναίκες μεταξύ 2005 και 2013 με ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία ότι οι υπάλληλοι τους συμβούλευαν ή προσέφεραν εναλλακτική θεραπεία.

Ενώ όλες οι γυναίκες υπέγραψαν έντυπα συγκατάθεσης, αξιωματούχοι σε 39 περιπτώσεις δεν έκαναν ό, τι απαιτείται νομικά για να λάβουν την άδειά τους.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την τρομακτική ιστορία μας. Αυτό δεν είναι κάτι που μόλις συνέβη στο παρελθόν.”
Lorena Garcia Zermeño
“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την τρομακτική ιστορία μας”, δήλωσε η Lorena Garcia Zermeño, συντονιστής πολιτικής και επικοινωνιών για την ομάδα υπεράσπισης California Latinas για την αναπαραγωγική δικαιοσύνη. “Αυτό δεν είναι κάτι που μόλις συνέβη στο παρελθόν.”

Το πρόγραμμα αναγκαστικής αποστείρωσης της Καλιφόρνιας ξεκίνησε το 1909, ακολουθώντας παρόμοιους νόμους στην Ιντιάνα και την Ουάσινγκτον. Ήταν μακράν το μεγαλύτερο πρόγραμμα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο όλων των αποστειρωμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με αυτούς τους νόμους.

Ο νόμος της Καλιφόρνιας ήταν τόσο εμφανής που ενέπνευσε παρόμοιες πρακτικές στη Ναζιστική Γερμανία, σύμφωνα με τον Paul Lombardo, καθηγητή νομικής στο Georgia State University και εμπειρογνώμονα στο κίνημα ευγονικής.

“Η υπόσχεση της ευγονικής το νωρίτερο είναι:” θα μπορούσαμε να καταργήσουμε όλους τους κρατικούς θεσμούς — φυλακές, νοσοκομεία, άσυλα, ορφανοτροφεία”, δήλωσε ο Lombardo. “Οι άνθρωποι που ήταν μέσα τους απλά δεν θα γεννηθούν μετά από λίγο αν αποστειρώσατε όλους τους γονείς τους.”

Στην Καλιφόρνια, τα θύματα περιλαμβάνουν τη Mary Franco, η οποία αποστειρώθηκε το 1934 όταν ήταν μόλις 13 ετών. Η γραφειοκρατία την περιέγραψε ως ” αδύναμη σκέψη “λόγω της” σεξουαλικής απόκλισης”, σύμφωνα με την ανιψιά της, Stacy Cordova, που έχει ερευνήσει την υπόθεσή της.

Η Κόρδοβα είπε ότι ο Φράνκο κακοποιήθηκε από έναν γείτονα. Είπε ότι η οικογένειά της έβαλε τον Φράνκο σε ένα ίδρυμα για να προστατεύσει τη φήμη της οικογένειας.

Η Κόρδοβα είπε ότι η αείμνηστη θεία της αγαπούσε τα παιδιά και ήθελε να έχει μια οικογένεια. Παντρεύτηκε για λίγο όταν ήταν περίπου 17, αλλά η Κόρδοβα είπε ότι ο γάμος ακυρώθηκε όταν ο άντρας ανακάλυψε ότι ο Φράνκο δεν μπορούσε να έχει παιδιά. Έζησε μια μοναχική ζωή σε μια μεξικανική κουλτούρα που σεβόταν τις μεγάλες οικογένειες, είπε η Κόρδοβα.

“Δεν ξέρω αν είναι δικαιοσύνη. Τα χρήματα δεν πληρώνουν για αυτό που τους συνέβη. Αλλά είναι υπέροχο να γνωρίζουμε ότι αυτό αναγνωρίζεται. Για μένα, δεν πρόκειται για τα χρήματα. Πρόκειται για τη μνήμη.”
Στέισι Κόρντοβα
“Δεν ξέρω αν είναι δικαιοσύνη. Τα χρήματα δεν πληρώνουν για αυτό που τους συνέβη. Αλλά είναι υπέροχο να γνωρίζουμε ότι αυτό αναγνωρίζεται”, δήλωσε ο Κόρντοβα, ο οποίος έχει υποστηρίξει το κράτος να πληρώσει τους επιζώντες. “Για μένα, αυτό δεν είναι για τα χρήματα. Πρόκειται για τη μνήμη.”

Συγγενείς όπως η Κόρδοβα δεν είναι επιλέξιμοι για τις πληρωμές, μόνο τα άμεσα θύματα είναι.

Οι αποστειρώσεις στις φυλακές της Καλιφόρνιας εμφανίζονται μέχρι το 1999, όταν το κράτος άλλαξε την πολιτική του για άγνωστους λόγους για να συμπεριλάβει μια διαδικασία αποστείρωσης γνωστή ως “σαλπιγγική απολίνωση” ως μέρος της ιατρικής περίθαλψης των κρατουμένων. Κατά την επόμενη δεκαετία, οι γυναίκες ανέφεραν ότι εξαναγκάστηκαν σε αυτή τη διαδικασία, με κάποιους να μην κατανοούν πλήρως τις επιπτώσεις.

Ένας κρατικός νόμος που ψηφίστηκε το 2014 απαγορεύει τις αποστειρώσεις με σκοπό τον έλεγχο των γεννήσεων στις κρατικές φυλακές και τις τοπικές φυλακές. Ο νόμος επιτρέπει τις αποστειρώσεις που είναι “ιατρικά απαραίτητες”, όπως η αφαίρεση του καρκίνου, και απαιτεί από τις εγκαταστάσεις να αναφέρουν κάθε χρόνο πόσοι άνθρωποι αποστειρώθηκαν και για ποιο λόγο.

Αμφισβητήσιμες αποστειρώσεις σημειώθηκαν επίσης σε εγκαταστάσεις που διευθύνονται από τις τοπικές κυβερνήσεις. Το 2018, το συμβούλιο εποπτών της Κομητείας του Λος Άντζελες ζήτησε συγγνώμη μετά την αποστείρωση περισσότερων από 200 γυναικών στο Ιατρικό Κέντρο Los Angeles-USC μεταξύ 1968 και 1974.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επιλέξιμοι για αποζημιώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της Καλιφόρνιας. Αλλά οι υποστηρικτές λένε ότι ελπίζουν να τις συμπεριλάβουν στο μέλλον.

“Είναι μόνο η αρχή”, δήλωσε η Κρατική Συνέλευση Wendy Carrillo, Δημοκρατικός από το Λος Άντζελες που υποστηρίζει αποζημιώσεις. “Δεν μπορώ να φανταστώ το τραύμα, την κατάθλιψη, το άγχος της φυλάκισης, την αποκατάσταση και την προσπάθεια να ξεκινήσετε ξανά τη ζωή σας στην κοινωνία, θέλοντας να ξεκινήσετε μια οικογένεια, μόνο για να διαπιστώσετε ότι αυτή η επιλογή αφαιρέθηκε από εσάς.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.