Autoriteiten kunnen Dubbele kwaliteit met boetes bestrijden

De rechten van de consument zullen in 2022 blijven toenemen en de autoriteiten zullen vanaf de zomer boetes kunnen opleggen tegen dubbele kwaliteit – het Ministerie van innovatie en technologie (ITG) kondigde woensdag aan.

“We zullen niet langer machteloos zijn tegen discriminatie van Hongaarse consumenten, aangezien de wettelijke eis voor sancties vanaf eind mei zal worden aangescherpt. In overeenstemming met de EU-richtlijn over het Hongaarse initiatief, kan de multi die kleinere goederen aanbiedt aan binnenlandse klanten een boete krijgen van maximaal een half miljard HUF,” citeert Tamás Schanda.

De parlementaire en strategische staatssecretaris voegde eraan toe dat ongeveer een derde van de 120 onderzochte productparen dit jaar meer actieve ingrediënten of meer gedetailleerde informatie in de versie beschikbaar in het buitenland dan in de versie met dezelfde naam, beschikbaar in verpakking thuis.

Het zal in 2022 worden bestraft als oneerlijke handelspraktijken. vanaf 28 mei, de dubbele kwaliteit. De term verwijst naar het schadelijke fenomeen van het in de handel brengen van iets in een EU-lidstaat door het verkopen in een ander land van een product dat alleen op de voorkant verwisselbaar is, ondanks dezelfde merknaam, uiterlijk, aanzienlijk verschillende samenstelling of andere kenmerken

– het is geschreven.

Hongarije heeft in 2017 als eerste resoluut actie ondernomen tegen deze wanpraktijken. Als resultaat van gezamenlijke inspanningen met de Visegrad-landen is de desbetreffende EU-richtlijn aangenomen, waarvan de omzettingstermijn eind november is verstreken. Met de wijziging van de consumentenbeschermingswet die zonder stemming is aangenomen, heeft het Hongaarse Parlement reeds in December vorig jaar communautaire bepalingen naar nationale wetgeving overgeheveld-dat staat in de mededeling.

Volgens hun informatie kan de boete vanaf eind mei 5% van de omzet van de fabrikant bedragen, met een maximumbedrag van 500 miljoen HUF voor multi-companies.

In de verordening wordt erkend dat er legitieme verschillen kunnen zijn die door objectieve factoren kunnen worden gerechtvaardigd. Dergelijke verschillen zijn meer kenmerkend voor levensmiddelen (bijvoorbeeld vanwege seizoensgebonden en lokale ingrediënten) en moeten aan de klant worden meegedeeld.

Het ITG en de autoriteit voor consumentenbescherming controleren de dubbele kwaliteit van non-foodproducten. Voor levensmiddelen kan het Nationaal Bureau voor de veiligheid van de voedselketen optreden.

Het geaccrediteerde chemische Laboratorium van het ITG vergeleek 120 soorten huishoudelijke chemische en toiletcosmetica met hun productparen die in 2021 beschikbaar waren in Oostenrijk, Duitsland en Italië. De 420 verschillende monsters werden onder meer genomen uit was-en afwasmiddelen, vlekverwijderaars, tribunes, spoelingen, shampoos, douchegels en vloeibare zepen. Ongeveer een derde van de geteste productparen, eenenveertig goederen, bleken Dubbele kwaliteit te hebben-het werd geschreven.

Negenentwintig buitenlandse agenten hadden een hoger gehalte aan werkzame stoffen dan het product met dezelfde naam dat in Hongaarse winkels verkrijgbaar is. In vierentwintig gevallen werd meer informatie vermeld op de Italiaanse, Oostenrijkse of Duitse verpakking. Een tiende van alle gecontroleerde goederen kan worden gekocht in zowel verschillende capaciteiten in West-Europese en Hongaarse winkels. In veertien gevallen ervaren de professionals Dubbele kwaliteit in de distributie vanwege het feit dat betere, meer prestigieuze stukken van een productfamilie niet thuis worden verkocht.

De naam van de problematische producten zal bekend worden gemaakt door de inleiding van een officiële procedure, die ook mogelijk zal zijn vanaf mei 2022

– het staat in het Bulletin.

Tamás Schanda legt uit: “vanaf de goedkeuring van de wet tot de inwerkingtreding is anderhalf jaar voorbereiding beschikbaar voor fabrikanten en distributeurs. Consumentenbescherming staat ook open voor overleg met bedrijven over de praktijk die moet worden gevolgd totdat de sanctie begint. Vanaf de zomer weten we echter geen pardon, omwille van de juiste terughoudendheid, zal het potlood van collega ’s dik zijn bij het opleggen van boetes”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *