Uw volgende Datavaardigheid is empathie van stakeholders

De rol van datamensen is vaak om informatie te interpreteren en te communiceren. Dit kan betekenen het nemen van ruwe gegevens en het schoonmaken ervan, of het gebruik van gegevens om een dashboard te maken, of het creëren van een algoritme om zakelijke beslissingen te informeren. In al deze scenario ‘ s wordt ons gevraagd om data te nemen en om te zetten in een andere vorm voor een nieuw publiek. Dit nieuwe publiek zal dan de informatie inslikken en ernaar handelen, en soms een paar vragen stellen onderweg.

Een integraal onderdeel van dit proces is het begrijpen van uw stakeholder. Zelfs als u een mooi en goed functionerend dashboard maakt, is er geen garantie dat de persoon aan de andere kant van het scherm het zal begrijpen, veel minder waarderen en gebruiken. Dit is de reden waarom een van de belangrijkste vaardigheden die een data persoon kan ontwikkelen is stakeholder empathie. In dit artikel zal ik het hebben over hoe empathie van stakeholders eruit ziet in een datapersoon, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt oefenen in je eigen werk.

Hoe ziet empathie van stakeholders eruit voor een Datapersoon?
Stakeholder empathie is de praktijk van het kijken naar een probleem vanuit het perspectief van een stakeholder, het begrijpen van hun workflow, en anticiperen op hun vragen en zorgen. Soms gaat het verder dan alleen maar vragen over de zakelijke vraag van een stakeholder en vereist dat u uw eigen overtuigingen over het project opzij te zetten om ervoor te zorgen dat de stakeholder ‘ s behoefte wordt voldaan. Bijvoorbeeld, kunt u geloven dat de belangrijkste maatstaf voor de sales team te begrijpen is de dollar bedrag van de omzet die het team heeft gemaakt per maand. De bestuursleden en beleggers zijn echter veel meer geïnteresseerd in het totale aantal verkopen per maand, ongeacht het verkoopbedrag. Hoewel u kunt geloven dat de dollar bedrag biedt een vollediger en nauwkeuriger beeld van het maandelijkse succes, is het belangrijk om te voldoen aan de behoeften van de stakeholder. Natuurlijk, er zijn manieren om dit te doen waar zowel uw suggestie en hun eis worden voldaan; echter, wees altijd bewust dat je empathising met de behoefte van de stakeholder en niet alleen uw eigen overtuigingen voor het project.

Bovendien, bij het maken van een data product, het moet zo naadloos mogelijk passen in de huidige activiteiten van de stakeholder. De uitzondering hierop is wanneer je probeert een bewuste gedragsverandering teweeg te brengen, zoals het verzamelen van gegevens ’s ochtends in plaats van’ s avonds. Anders is het het beste als het nieuwe dataproduct past in hun huidige routine en hun denkproces volgt. Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat de huidige routine van een marketing manager is om een excel-document te ontvangen op haar telefoon met de totale marketing-uitgaven. Ongeveer twee keer per week vraagt ze een analist om de marketinguitgaven per kanaal op te halen. Bij het ontwerpen van een nieuwe data product voor deze stakeholder, het moet komen op haar telefoon met de totale marketing uitgaven, maar hebben de mogelijkheid om te boren naar de marketing uitgaven per kanaal

Waarom is empathie van stakeholders nuttig?
Stakeholder empathie bereikt twee zeer belangrijke doelen. Ten eerste stroomlijnt het de activiteiten. Zoals we konden zien met de marketing besteden voorbeeld, waren we in staat om het extra werk voor de analist uit te snijden, een repetitieve taak die waarschijnlijk afgeleid van het werk bij de hand. Het was ook in staat om de marketing manager meer zelfvoorzienend te maken; ze was in staat om alle gegevens te begrijpen zonder andere interventie.

Ten tweede creëert het een cultuur van vertrouwen in data. Vaak, de uitvoering van een nieuwe data product is moeilijk omdat mensen aarzelen om los te laten van hun beproefde en ware praktijken. Bovendien kunnen gegevens intimiderend zijn en heeft de perceptie dat ze moeilijk te gebruiken zijn. In het beoefenen van stakeholder empathie, kunt u hun overgang naar deze nieuwe technologieën te vergemakkelijken door ervoor te zorgen dat aan al hun behoeften wordt voldaan en het product werkt goed voor hen. Elke keer dat een stakeholder een dataproduct nauwkeurig en gebruiksvriendelijk vindt, zal de cultuur van vertrouwen in gegevens verbeteren en de weerstand tegen gegevensveranderingen verminderen.

Hoe Kun Je Stakeholder Empathie Oefenen?
Empathie van stakeholders vereist dat je de workflow, vragen, doelen en zorgen van je publiek echt begrijpt. Hieronder vindt u een lijst met vragen aan uw stakeholders om te beginnen met het begrijpen van het project vanuit hun perspectief.

“Wat hoop je te bereiken met dit dataproduct?”

Wanneer u deze vraag stelt, moet u een antwoord op hoog niveau krijgen. Bijvoorbeeld: “Ik wil mijn cliënt laten zien hoeveel geld het nieuwe project hen bespaart “is een veel nuttiger antwoord dan” Ik wil de marketingbesparingen vanaf 2020 laten zien.”Hoewel de tweede vraag tactisch belangrijk is en moet worden besproken bij het ontwerpen van het dashboard, is het minder nuttig voor het begrijpen van uw stakeholder. In plaats daarvan wil je hun bredere doelen begrijpen; beginnen met tactische instructies kan een onsamenhangende analyse van specifieke verzoeken te creëren, terwijl het begrijpen van een doel kan helpen visualisaties en pull data die een meer holistische en uniforme beeld biedt.

“Wie is uw stakeholder? Wat hopen ze te bereiken?”

Deze vraag is bedoeld om te worden gesteld aan uw stakeholder over hun stakeholder. Met behulp van het bovenstaande voorbeeld, u wilt vragen over de doelstellingen van de klant. Soms weet uw stakeholder het niet, maar soms krijgt u enig inzicht in wie anders naar deze analyse zou kunnen kijken, of welke andere vragen zich kunnen voordoen. De client kan het bijvoorbeeld aan zijn executive team laten zien, waardoor u mogelijk wordt gevraagd om een reeks statistieken op hoger niveau te verstrekken dan u oorspronkelijk had gepland. Als alternatief, uw klant kan deze analyse nodig hebben om een aankoopbeslissing te nemen, die extra gegevens drill-downs kan vereisen.

“Als je naar deze gegevens kijkt, welke andere vragen heb je dan? Welke aanvullende informatie kan u helpen uw doel te bereiken?”

Deze vraag is bedoeld om te begrijpen hoe het dataproduct te structureren. Als u een dataset produceert, kan dit u vertellen welke extra kolommen kunnen worden toegevoegd of welke andere tabellen beschikbaar kunnen worden gemaakt. Bij het maken van een dashboard, het kan verdere drill-downs of zelfs URL links te informeren.

“Hoe kom je op dit moment aan deze informatie? Hoe werkt het voor jou of niet?”

Dit geeft je een idee van hun huidige routine en hoe ze het willen behouden of veranderen. Probeer zoveel mogelijk van hun favoriete huidige routine te behouden en zo snel mogelijk te communiceren als ze wijzigingen moeten aanbrengen.

Na het verzamelen van deze informatie van uw stakeholder(s), is het tijd om te beginnen met het ontwerpen van uw data product. Gebruik de antwoorden van de bovenstaande vragen om de volgende factoren beter te begrijpen:

Welke gegevenselementen moeten worden opgenomen?
Hoe moet het visueel worden aangelegd?
Hoe technisch / complex moet dit product zijn?
Wat is de beste leveringsmethode?
Hoe zullen stakeholders omgaan met dit product?
Conclusie
Empathie van stakeholders komt niet vaak naar voren bij het bespreken van gegevensvaardigheden; het wordt meer geassocieerd met ontwerpers en productmanagers. Echter, bij het maken van datasets, analyses, of dashboards, ze moeten worden beschouwd als producten op zich. Data mensen zijn vaak zowel de ontwerpers en producenten van hun eigen producten, en dus moeten worden afgestemd op de behoeften van stakeholder net als een ontwerper zou zijn om hun publiek. Dit stelt u niet alleen in staat om dataproducten te maken die nuttig zijn voor uw stakeholders, maar ook om vertrouwen en opwinding rond data in de organisatie op te bouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *